Media

Συνέντευξη στο TRAVELGIRL

Πότε ασχολήθηκες για πρώτη φορά με τον χώρο της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης;

Νιώθω ότι πάντα βρισκόμουν σε αυτό το χώρο. Πάντα με απασχολούσαν αυτά τα θέματα. Από πολύ μικρή. Πρόσφατα βρήκα στη βιβλιοθήκη μου, ένα βιβλίο Εσωτερικής Αναζήτησης, αγορασμένο από εμένα όταν ήμουν 18 χρονών, το 1985, που τότε ούτε σαν έννοιες δεν υπήρχαν όλα αυτά! Κι ως εργαζομένη για πολλά χρόνια στο χώρο της Εκπαίδευσης, πάντα η βάση της δουλειάς μου ήταν η Προσωπική Εξέλιξη, τόσο η δική μου όσο και των μαθητών και συνεργατών μου. Ωστόσο καθαρά επαγγελματικά απασχολούμαι στο χώρο της Εσωτερικής Αναζήτησης και Ενδυνάμωσης από το 2011.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με αυτούς τους χώρους; Συνέβη κάτι στη ζωή σου και αποφάσισες να αλλάξεις φιλοσοφία;

Ποτέ δεν άλλαξα φιλοσοφία. Απλώς, εξελίχθηκα κι εγώ μέσα στην πορεία της ζωής μου! Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με την εσωτερική αναζήτηση και ενδυνάμωση, είναι το ανήσυχο πνεύμα μου- που πάντα με έκανε να αναρωτιέμαι τι υπάρχει πίσω από το προφανές, η τάση μου να λειτουργώ βελτιωτικά σε όποια κατάσταση εμπλέκομαι, η αγάπη μου για τους ανθρώπους και πολλά πολλά άλλα.

Δεν μου συνέβη κάποιο συγκεκριμένο γεγονός πριν την ενασχόλησή μου, αλλά έχοντας καταφέρει σε σχετικά μικρή ηλικία αυτά που θεωρούνται στοιχεία επιτυχίας και ευτυχίας, συνειδητοποίησα ότι 'κάτι άλλο υπάρχει'! 'Κάτι άλλο' είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Και άρχισα συνειδητά να το ψάχνω. Καταλαβαίνετε, ότι αυτό το ψάξιμο δεν γίνεται πουθενά αλλού παρά μόνο μέσα μας.
Ανακαλύπτοντας τον Εαυτό μου, ξανασυνδέθηκα και συμφιλιώθηκα μαζί του. Αυτό είναι ευτυχία: Να είσαι ο Εαυτός σου. Ξέρετε τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να αλλάξουμε για να βρούμε την ευτυχία. Όμως, όπως λέω και στο Σεμινάριό μου "Happy me",

Το πιο φυσιολογικό πράγμα στη ζωή μας είναι να είμαστε ο Εαυτός μας και το πιο δύσκολο είναι να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Όλη η δυσκολία, ο πόνος, η απόρριψη, η απογοήτευση, η θλίψη είναι συνέπεια αυτής της προσπάθειας. Είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι ο εαυτός σου κι όμως αυτό κάνουμε γιατί αυτό μαθαίνουμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε.

Δηλαδή, κάνουμε το δύσκολο! Ενώ το πιο εύκολο κι απλό πράγμα είναι να είμαστε αυτό που είμαστε: Ο εαυτός μας!

Το νέο σου βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα ημερολόγιο. Τι θέλεις να περάσεις στον αναγνώστη και το έγραψες;

Ημερολόγιο! Ίσως ένα ημερολόγιο χωρίς χρόνο, για κάθε μας στιγμή, καθώς τα κείμενα τού βιβλίου παίρνουν νόημα, ανάλογα με τη στιγμή που τα διαβάζουμε. Δεν θέλω να περάσω κάτι συγκεκριμένο στον αναγνώστη. Ίσα ίσα, το έγραψα όταν σταμάτησα να σκέφτομαι τι πρέπει να γράψω, τι νοήματα πρέπει να περάσω και πώς πρέπει να τα γράψω. Το έγραψα με απίστευτη ευκολία και ροή, όταν συνδέθηκα με την Εσωτερική μου Γνώση. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν ο Εαυτός μου να μιλάει στον Εαυτό μου! Επειδή όμως όλοι οι άνθρωποι είμαστε συνδεδεμένοι, όποιος το διαβάζει είναι σαν να του μιλάω και να του δίνω απαντήσεις σε αυτό που τον απασχολεί εκείνη τη στιγμή.

Για ποιους λόγους προτείνεις σε κάποιον να το διαβάσει;

Το βιβλίο μου είναι σύντομο αλλά τα κείμενά του χρειάζεται να διαβαστούν αρκετές φορές. Με οποιαδήποτε σειρά. Από την αρχή προς το τέλος, από το τέλος προς την αρχή ή τυχαία. Βοηθά ιδιαίτερα πολύ, όλους όσους βρίσκονται σε μια διαδικασία εσωτερικής αλλαγής, επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης. Μας οδηγεί βήμα βήμα στην κατανόηση της εσωτερικής μας αλλαγής, η οποία με τη σειρά της, μας οδηγεί στις εξωτερικές αλλαγές που είμαστε πλέον έτοιμοι να κάνουμε.

Μεταξύ άλλων κάνεις και σεμινάρια. Κάθε πότε γίνονται και τι περιλαμβάνουν

Τα Σεμινάριά μου είναι συνήθως βιωματικά, διαδραστικά και μεταμορφωτικά! Γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν πληθώρα θεμάτων αλλά όλα βασίζονται στην προσέγγισή μου DoEVI healing και στη μέθοδό μου The ROUTE (Η Διαδρομή στον αληθινό σου Εαυτό).

Στην ιστοσελίδα μου https://www.evizouroudi.com/seminars/ υπάρχει αναφορά σε όλα, ώστε όποιος θέλει μπορεί να ενημερωθεί λεπτομερώς.

Πιστεύεις ότι η εποχή που ζούμε με τον covid έχει κάνει αρκετούς να στραφούν σε μεθόδους εξέλιξης της προσωπικότητάς τους;

Πιστεύω ότι η στροφή σε μεθόδους εξέλιξης της προσωπικότητάς μας, ανήκει σε προ-Covid εποχή.Αυτή η εποχή που ζούμε τώρα με τον Covid, μας κάνει να στραφούμε προς τον Εαυτό μας, να αναζητήσουμε την αλήθεια μας, να συνδεθούμε με την ψυχή μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις Αξίες μας και να κάνουμε νέες επιλογές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Να ταξιδέψω σε όλον τον Κόσμο, χωρίς να κάνω σχέδια, ζώντας αυθεντικά την κάθε μου στιγμή!

Συνέντευξη στο ASISTERS

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ως δασκάλα εσωτερικής ενδυνάμωσης τι προσφέρεις στους μαθητές σου;

ΕΥΗ ΖΟΥΡΟΥΔΗ: Ως δασκάλα εσωτερικής ενδυνάμωσης βοηθώ-καθοδηγώ τους ανθρώπους να συνδεθούν με την εσωτερική τους δύναμη, να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, να νιώσουν ολοκληρωμένοι, να «πατήσουν στα πόδια τους», να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, να βρουν την αλήθεια τους. Δεν αποσκοπώ μόνο στο να νιώσουν καλύτερα ή απλώς να ανακουφιστούν σε σχέση με κάποιο θέμα που τους απασχολεί. Βήμα-βήμα φτάνουμε μαζί στην αιτία που το δημιουργεί και βρίσκουμε σημαντικές αλήθειες καλά κρυμμένες μέσα τους, που πολλές φορές ούτε που φαντάζονταν την ύπαρξή τους. Αυτό συνήθως είναι η αρχή καθώς μετά ξεδιπλώνονται και φωτίζονται πολλοί τομείς της ζωή τους με αποτέλεσμα να βιώνουν σημαντικές επιθυμητές αλλαγές. Έτσι λοιπόν, μέσα από βαθιές συνειδητοποιήσεις βρίσκουν το αληθινό νόημα.

Το δικό σου ταξίδι πώς και πότε ξεκίνησε;

Ε.Ζ.: Από τη στιγμή που γεννήθηκα καθώς αυτό το ταξίδι είναι η ίδια μας η ζωή! Απλώς κάποια στιγμή το αντιλαμβανόμαστε! Πάντα αναζητούσα, πάντα παρατηρούσα, άκουγα και ερμήνευα τους ανθρώπους, πάντα συναισθανόμουν. Πάντα αγαπούσα την αλήθεια. Θυμάμαι τη μαμά μου να λέει : «Αυτό το παιδί δεν μπορείς να το ξεγελάσεις! Καταλαβαίνει την αλήθεια!» Συνειδητά ωστόσο, το ταξίδι της αναζήτησης για μένα ξεκίνησε το 2001. Τότε συνειδητοποίησα ότι ήμουν παρατηρητής της ιδανικής ζωής που ζούσα. Είχα προσπαθήσει τόσο πολύ να είναι όλα «όπως πρέπει» και κυρίως εγώ να είμαι «όπως πρέπει». Και το είχα πετύχει! Όμως δεν ένιωθα ολοκληρωμένη. Έλειπε το πραγματικό νόημα. Αυτό που μόνο η σύνδεση με την προσωπική μας αλήθεια εξασφαλίζει. Έτσι άρχισα να με αναζητώ. Να μαθαίνω τον εαυτό μου. Να τον ανακαλύπτω. Να ξαφνιάζομαι από τις συνειδητοποιήσεις που έκανα. Από το έξω, να συγκεντρώνομαι στο μέσα, να βρίσκω την εσωτερική μου δύναμη. Αυτήν που δεν χάνεται ποτέ.Το ταξίδι ήταν μεγάλο, δύσκολο αλλά υπέροχο. Και συνεχίζεται... Δεν τελειώνει. Η ανταμοιβή τού να συνδέεσαι και να συμφιλιώνεσαι με τον εαυτό σου είναι μοναδική.

Οι άνθρωποι αλλάζουν; Τολμούν να κοιτάξουν μέσα τους και να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους;

Ε.Ζ.: Οι άνθρωποι αλλάζουμε από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε καθώς προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας φυσικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ώστε να επιβιώσουμε κυρίως μέσα από την αποδοχή. Έτσι, «ξεχνάμε» ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει και μας φαίνεται «αλλαγή», στην ουσία είναι επανασύνδεση, καθώς κάποια στιγμή στη ζωή μας αρχίζουμε να αναζητάμε τον αληθινό μας εαυτό. Αλλά και αυτό που έχουμε γίνει, αληθινό είναι. Έτσι ο συνδυασμός και η αποδοχή του «Όλου» είναι η αυθεντικότητά μας. Και ναι, τολμάμε να κοιτάξουμε μέσα μας γιατί το έχουμε ανάγκη. Ακόμα κι αν δεν είναι συνειδητή επιλογή, κάποια στιγμή θα «αναγκαστούμε» να κοιτάξουμε μέσα μας και να επαναπροσδιοριστούμε. Αυτό που διαφέρει είναι σε τι βαθμό το πετυχαίνει κανείς!

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, γίνονται πιο δεκτικοί και ανοιχτοί στο να ακούσουν για εσωτερική ενδυνάμωση. Όλο και περισσότερο δείχνουν να ασχολούνται πιο ενεργά με το πώς θα "δυναμώσουν την εσωτερική τους φωνή". Πιστεύεις ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου; Ήρθαν έτσι οι συγκυρίες που ο κόσμος έκανε μεγαλύτερη στροφή προς τον εαυτό του;

Ε.Ζ.: Ναι, σίγουρα υπήρξε τα τελευταία χρόνια μια εντονότερη στροφή προς τον εαυτό μας. Ωστόσο, έχουμε φύγει πλέον από την εποχή της επιφανειακής θετικής σκέψης, της ανούσιας εμψύχωσης και των υπερβολικών θετικών δηλώσεων και έχουμε εμβαθύνει. Όσο καλό κι αν είναι το life coaching, αν δεν συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, τα αποτελέσματα είναι παροδικά. Κι η συμφιλίωση με τον εαυτό μας δεν είναι του στυλ «κάνω ό,τι μου αρέσει και δεν υπολογίζω κανέναν». Αντιθέτως, όταν είσαι συμφιλιωμένος με τον εαυτό σου έχεις αρμονικές αυθεντικές σχέσεις και τότε μπορείς πραγματικά να δώσεις, να συναισθανθείς, να κατανοήσεις, να συμπορευτείς, να συνεργαστείς, να συνυπάρξεις. Όσο για το αν έφτασε το πλήρωμα χρόνου κι ήρθαν έτσι οι συγκυρίες για αυτή την στροφή, νιώθω πως όλη αυτή η πανανθρώπινη εμπειρία με τον κορωνοϊό, είναι στην ουσία μια μεταβατική περίοδος για όλους μας. Μας προετοιμάζει για μια καινούργια εποχή. Βιώνουμε όλοι μια εσωτερική αλλαγή, που άλλος την αντιλαμβάνεται περισσότερο και άλλος λιγότερο, η οποία ωστόσο μας οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα.

Σε ποιο σημείο πρέπει να φθάσει ένας άνθρωπος για να δει ότι μπορεί να ξαναγεννηθεί;

Ε.Ζ.: Συνήθως όταν φτάσει στο σημείο να πει «Φτάνει πια». Κι αυτό το «φτάνει πια» μπορεί να αφορά στη βαθιά εσωτερική του ανάγκη να βρει ουσιαστικές αλήθειες ή να προκληθεί από κάποιο γεγονός ή κατάσταση στη ζωή του που τον κάνει να νιώθει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του ή που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του πια, που πονά , που αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν να μου έχει συμβεί εμένα αυτό» ή «ποιος/α τελικά είμαι... τι κάνω;». Όποιο κι αν είναι αυτό το σημείο, αυτό το «Φτάνει πια» του, πολύ σύντομα του επιτρέπει να νιώθει ευγνώμων που βρέθηκε σε αυτό το σημείο, όσο κι αν πόνεσε, όσο σκληρό ή δύσκολο κι αν ήταν, γιατί αυτό τον έκανε να στραφεί στην αναζήτηση του αληθινού νοήματος. Και να ξεκινήσει τη Διαδρομή του. Σε αυτό στηρίζεται και η μέθοδός μου «The ROUTE».

Δηλαδή;

Ε.Ζ.: Το «Route», η «ΔΙΑΔΡΟΜΗ», ξεκινά με ένα διήμερο βιωματικό διαδραστικό Σεμινάριο που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Είναι ένας μεθοδικός τρόπος που μέσα από την καθοδήγησή μου ο καθένας ξεχωριστά ακολουθεί την «Διαδρομή» του και βρίσκει το προσωπικό του μονοπάτι προς την αγάπη, τη χαρά, την αφθονία, την ολοκλήρωση, την ελευθερία, την αστείρευτη δύναμή του.

Έχεις όμως κι ένα δικό σύστημα το DoEVI. Σωστά;

Ε.Ζ.: Ναι, το «DoEVI», το «Κάνω EVI», είναι ένα σύστημα που έχω δημιουργήσει και ακολουθώ. Το EVI μπορεί να φαίνεται ότι είναι το όνομά μου, αλλά κατά βάση είναι τα αρχικά του Emotional Validity Integration, δηλαδή της ολοκλήρωσης που βιώνουμε μέσα από το να εγκρίνουμε στον εαυτό μας να νιώθει αυτό που νιώθει και να μην αντιστέκεται. Αυτή η αντίσταση είναι που μας αποδυναμώνει.

Έχει αλλάξει ο κόσμος απέναντί σου, γνωρίζοντας ότι είσαι δασκάλα εσωτερικής ενδυνάμωσης; Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται μήπως τους... διαβάσεις ή κι αυτοί που σε βλέπουν σαν την καλή νεράιδα που μπήκες στη ζωή τους;

Ε.Ζ.: Ίσως! Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω, είναι πως «διαβάζοντας» τους ανθρώπους γύρω μου, γίνομαι όντως η «καλή νεράιδα» που υπάρχει στη ζωή τους. Μια «νεράιδα» που τους δείχνει τον δρόμο και στέκεται πλάι τους. Μια «νεράιδα» που λέει αλήθειες. Με γλυκό κι ευχάριστο τρόπο, αλλά αλήθειες. Και αυτό το καταλαβαίνει και το νιώθει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί κοντά μου. Λέω αλήθειες. Κι όποιος τις θέλει και τις δέχεται, φτάνει στην κορυφή. Στη δική του αλήθεια και στη δική του προσωπική δύναμη!

Μέσα σε όλη αυτήν την ασύλληπτη κατάσταση που ζούμε, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και να "γυρίσουμε" το παιχνίδι;

Ε.Ζ.: Δεν χρειάζεται αντίδραση. Χρειάζεται δράση. Κι η δράση που γίνεται μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι όλοι είμαστε ένα και το ένα είμαστε όλοι, γίνεται επίδραση. Είναι πολύ σημαντικό να επιδρούμε στις καταστάσεις, παρά να αντιδρούμε. Έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον Κόσμο μας!

Μέσα από το δικό σου προσωπικό ταξίδι, τι είναι αυτό που έμαθες για την Εύη;

Ε.Ζ.: Έμαθα να μου λέω αλήθειες. Έμαθα να με αγαπάω. Έμαθα να χαίρομαι και να απολαμβάνω την κάθε μου στιγμή. Έμαθα να είμαι ευγνώμων. Έμαθα να αγαπώ αληθινά χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Κατάφερα να συγχωρήσω. Πολλοί νομίζουν πως το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης ξεκινάει με τη συγχώρηση. Κι όμως όχι, δεν είναι έτσι. Η συγχώρηση δεν είναι πράξη, δεν είναι απόφαση. Η συγχώρηση είναι κατάσταση. Κι έρχεται μόνη της, χωρίς επιδίωξη, καθώς συνεχίζεις αυτό το μαγικό ταξίδι της αναζήτησης και έχεις γνωρίσει και συμφιλιωθεί με τον εαυτό σου.

Το πρώτο σου βιβλίο "Σκέψεις και συναισθήματα" πώς ξεκίνησε και τι πραγματεύεται;

Ε.Ζ.: Ξεκίνησε μέσα από την έντονη ανάγκη μου να πω με απλά λόγια μεγάλες αλήθειες. Άρχισα να γράφω μέσα από την σύνδεσή μου με την ανώτερη εσωτερική μου γνώση. Κι έτσι αφέθηκα. Δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο. Η γραφή είχε ροή. Κατέγραψα σημαντικές αλήθειες που μας καθοδηγούν και μας βοηθούν να εμπιστευτούμε την εσωτερική μας γνώση και δύναμη. Το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί αμέτρητες φορές. Κάθε φορά αποκτά καινούργιο νόημα καθώς εμείς κάθε φορά είμαστε σε διαφορετική στιγμή. Δίπλα σε κάθε κείμενο έχει χώρο να αποτυπώσει κανείς τις δικές του σκέψεις και τα δικά του συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται για τον καθένα μας «το δικό του βιβλίο».

Πόση δύναμη κρύβει το να γράφουμε σκέψεις, συναισθήματα, στόχους από το να τους σκεφτόμαστε μόνο; Γιατί η αποτύπωση στο χαρτί έχει άλλη δύναμη;

Ε.Ζ.: Γιατί συνδέεται με το υποσυνείδητό μας. Και ό,τι είναι καταγεγραμμένο εκεί, ό,τι «περνάει» στο υποσυνείδητο έχει μεγάλη δύναμη. Κάνω ένα ξεχωριστό σεμινάριο γι' αυτό αν και σε όλα τα σεμινάρια μου ασχολούμαστε με τις «εγγραφές» στο υποσυνείδητο.Είναι εκπληκτικό το τι ανακαλύπτει κανείς για τον εαυτό του!

Ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα των ημερών, είναι το ελληνικό #metoo και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται "γιατί τώρα; ". Πιστεύεις ότι για κάθε πράγμα φτάνει το πλήρωμα του χρόνου ή γιατί τώρα η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να ακούσει, να δεχθεί και να αφουγκραστεί τον πόνο;

Ε.Ζ.: Για να γίνει τώρα, σημαίνει ότι ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή. Και για όσους/ες θεωρούν ότι είναι εύκολη υπόθεση να βγεις και να μιλήσεις για όλα αυτά, θα αναφέρω απλά κάποια από τα συναισθήματα που μπορεί να έχει νιώσει αυτός ο άνθρωπος πριν μιλήσει για όσα έχει βιώσει: Φόβο, πόνο, ενοχή, ντροπή, απογοήτευση, ακύρωση, αηδία, αμφισβήτηση, απαξίωση, αδικία, ανελευθερία, υποταγή, άρνηση, απόρριψη, ανεπάρκεια, αδυναμία... Ποιος μπορεί λοιπόν, να διαχειριστεί τόσο εύκολα όλα αυτά τα συναισθήματα ή έστω και ένα από αυτά; Δεν είναι εύκολο. Γι' αυτό και οποιαδήποτε στιγμή που κάποιος/α καταφέρει να μιλήσει είναι η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ στιγμή.

Και για να μην μείνετε με την απορία στον πρόλογο, του τι ετοιμάζουμε, να σας πω ότι με την Εύη Ζουρούδη θα κάνουμε διαδικτυακές εκπομπές με τίτλο "Καθρέφτη-Καθρεφτάκι μου" γιατί η ερώτηση "Γιατί μου συμβαίνουν όλα αυτά;" θέλει την απάντησή της!

Συνέντευξη στο ZAPPIT

Τι σημαίνει - δασκάλα εσωτερικής ενδυνάμωσης;

Πολλές φορές, το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ! Κι αυτό γιατί δεν είμαι σίγουρη ότι ένας τίτλος μπορεί να αποτυπώσει όλη αυτήν την υπέροχη Διαδρομή που διανύω μαζί με όλους τους θεραπευόμενους και μαθητές μου ή ακόμα και με τους συμμετέχοντες στα σεμινάριά μου.

Έτσι απλά θα πω ότι βοηθώ/καθοδηγώ τους ανθρώπους να συνδεθούν με την εσωτερική τους δύναμη, να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους, να νιώσουν ολοκληρωμένοι, να 'πατήσουν στα πόδια τους', να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, να βρουν την αλήθεια τους.

Δεν στέκομαι μόνο στο να νιώσουν καλύτερα, απλώς να ανακουφιστούν σε σχέση με κάποιο θέμα που τους απασχολεί, αλλά βήμα-βήμα πάμε μαζί στη ρίζα και βρίσκουμε σημαντικές αλήθειες καλά κρυμμένες μέσα τους, που πολλές φορές ούτε που φαντάζονταν την ύπαρξή τους. Έτσι μέσα από βαθιές συνειδητοποιήσεις βρίσκουν το αληθινό νόημα.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι για σας;

Τώρα πια κατανοώ ότι ξεκίνησε από τη στιγμή που γεννήθηκα, για να μην πω ότι για όλους μας, αυτό το ταξίδι δεν αρχίζει και δεν τελειώνει ποτέ. Είμαστε εμείς οι ίδιοι, το ταξίδι! Απλώς κάποια στιγμή το αντιλαμβανόμαστε!

Συνειδητά λοιπόν, για μένα, ξεκίνησε το 2001. Όπου ενώ είχα μια υπέροχη ζωή, μια πανέμορφη οικογένεια, μια επιτυχημένη καριέρα, μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση και ό,τι άλλο 'φτιάχνει' την τέλεια εικόνα, εγώ ένιωθα ότι κάτι λείπει. Δεν ένιωθα ολοκληρωμένη. Ήμουν παρατηρητής αυτής της ιδανικής ζωής μου. Προσπαθούσα τόσο πολύ να είναι όλα 'όπως πρέπει' και κυρίως εγώ να είμαι 'όπως πρέπει'. Και φοβόμουν. Αν τα έχανα όλα, ποια θα ήμουν;

Έτσι άρχισα να με αναζητώ. Να μαθαίνω τον εαυτό μου. Να τον ανακαλύπτω. Να ξαφνιάζομαι από τις συνειδητοποιήσεις που έκανα. Από το έξω, να συγκεντρώνομαι στο μέσα, να βρίσκω την εσωτερική μου δύναμη. Αυτήν που δεν χάνεται ποτέ.

Το ταξίδι ήταν μακρύ, δύσκολο αλλά υπέροχο. Και συνεχίζεται... Δεν τελειώνει.

Η ανταμοιβή τού να συνδέεσαι και να συμφιλιώνεσαι με τον εαυτό σου είναι μοναδική.

Και μάλιστα, μια και με ρωτάτε πώς ξεκίνησε, θα σας πω ότι ξεκίνησε από ένα βιβλίο που τυχαία 'έπεσε' στα χέρια μου!

Οι άνθρωποι αλλάζουν; Τολμούν να κοιτάξουν μέσα τους και να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους;

Οι άνθρωποι, αλλάζουμε από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε καθώς προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας φυσικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ώστε να επιβιώσουμε κυρίως μέσα από την αποδοχή. Έτσι, 'ξεχνάμε' ποιοι πραγματικά είμαστε.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει και μας φαίνεται 'αλλαγή', στην ουσία είναι επανασύνδεση, καθώς κάποια στιγμή στη ζωή μας αρχίζουμε να αναζητάμε τον αληθινό μας εαυτό. Αλλά και αυτό που έχουμε γίνει, αληθινό είναι. Έτσι ο συνδυασμός και η αποδοχή του 'Όλου' είναι η αυθεντικότητά μας.

Και ναι, τολμάμε να κοιτάξουμε μέσα μας γιατί το έχουμε ανάγκη. Ακόμα κι αν δεν είναι συνειδητή επιλογή, κάποια στιγμή θα 'αναγκαστούμε' να κοιτάξουμε μέσα μας και να επαναπροσδιοριστούμε. Αυτό που διαφέρει είναι σε τι βαθμό το πετυχαίνει κανείς!

Σε ποιο σημείο πρέπει να φθάσει ένας άνθρωπος για να δει ότι μπορεί να ξαναγεννηθεί;

Συνήθως όταν φτάσει στο σημείο να πει «Φτάνει πια».

Και αυτό το ΄φτάνει πια΄ μπορεί να αφορά τη βαθιά εσωτερική του ανάγκη να βρει ουσιαστικές αλήθειες ή να προκληθεί από κάποιο γεγονός ή κατάσταση στη ζωή του που τον κάνει να νιώθει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του ή που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του πια, που πονά , που αναρωτιέται 'πώς είναι δυνατόν να μου έχει συμβεί εμένα αυτό' ή 'ποιος/α τελικά είμαι... τι κάνω;'.

Όποιο κι αν είναι αυτό το σημείο, αυτό το 'Φτάνει πια' του, σε λίγο καιρό θα ευχαριστεί που υπήρξε, όσο κι αν πόνεσε, όσο σκληρό ή δύσκολο κι αν ήταν, γιατί αυτό τον έκανε να στραφεί στην αναζήτηση του αληθινού νοήματος.

Και να ξεκινήσει τη Διαδρομή του. Πάνω εδώ στηρίζεται και η μέθοδός μου 'The ROUTE'.

Μιλήστε μας για το Route και το δικό σας σύστημα, το DoEVI.

Το 'Route', η 'ΔΙΑΔΡΟΜΗ', ξεκινά με ένα διήμερο βιωματικό διαδραστικό Σεμινάριο που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.

Είναι ένας μεθοδικός τρόπος όπου μέσα από την καθοδήγησή μου ο καθένας ξεχωριστά ακολουθεί την Διαδρομή του και βρίσκει το προσωπικό του μονοπάτι προς την αγάπη, τη χαρά, την αφθονία, την ολοκλήρωση, την ελευθερία, την αστείρευτη δύναμή του.

Το 'DoEVI', το "Κάνω EVI", είναι ένα σύστημα που έχω δημιουργήσει και ακολουθώ. Το EVI μπορεί να φαίνεται ότι είναι το όνομά μου, αλλά κατά βάση είναι τα αρχικά του Emotional Validity Integration, δηλαδή της ολοκλήρωσης που βιώνουμε μέσα από το να εγκρίνουμε στον εαυτό μας να νιώθει αυτό που νιώθει και να μην αντιστέκεται. Ξέρετε, αυτό που μας αποδυναμώνει είναι η αντίσταση.

Το βιβλίο σας «Σκέψεις και συναισθήματα» πώς ξεκίνησε και τι πραγματεύεται;

Μου αρέσει να γράφω και πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο, κάτι όμως με συγκρατούσε. Τον τελευταίο καιρό, αυτό μού είχε γίνει επιτακτική ανάγκη. Άρχισα να γράφω μέσα από την σύνδεσή μου με την ανώτερη εσωτερική μου γνώση. Κι έτσι αφέθηκα. Δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο. Η γραφή είχε ροή. Κατέγραψα σημαντικές αλήθειες που μας καθοδηγούν και μας βοηθούν να εμπιστευτούμε την εσωτερική μας γνώση και δύναμη. Το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί αμέτρητες φορές. Κάθε φορά αποκτά καινούργιο νόημα γιατί εμείς κάθε φορά είμαστε σε διαφορετική στιγμή. Δίπλα σε κάθε κείμενο έχει χώρο να αποτυπώσει κανείς τις δικές του σκέψεις και τα δικά του συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται για τον καθένα μας «το δικό του βιβλίο».

Μέσα σε όλη αυτήν την ασύλληπτη κατάσταση που ζούμε, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και να «γυρίσουμε» το παιχνίδι;

Δεν χρειάζεται αντίδραση. Χρειάζεται δράση. Κι η δράση που γίνεται μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι όλοι είμαστε ένα και το ένα είμαστε όλοι, γίνεται επίδραση. Είναι πολύ σημαντικό να επιδρούμε στις καταστάσεις, παρά να αντιδρούμε. Έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον Κόσμο μας!

Γιατί ο κόσμος στρέφεται τα τελευταία κυρίως χρόνια στις εναλλακτικές προσεγγίσεις;

Γιατί έχει διευρυνθεί η Συνειδητότητά μας, η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο μας. Γιατί πλέον συνειδητοποιούμε ότι η δύναμη είναι εσωτερική. Η γνώση είναι πηγαία και η ζωή ωραία!

Follow me